SDKÚ-DS navrhuje učiteľom zvýšiť plat v roku 2013 dvakrát po 5 percent

13.12.2012 Bratislava

Bratislava 12. decembra (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS navrhuje zvýšenie platov učiteľov a odborných zamestnancov v školstve o päť percent v januári 2013 a o ďalších päť percent od júla 2013. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý dnes v rozprave k štátnemu rozpočtu predložil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Opozičný poslanec však nechce týmto opatrením navýšiť hotovostný deficit, ale potrebných 31 miliónov eur získať z iných kapitol štátneho rozpočtu. Ide o zrušenie výstavby ďalšej budovy pre ministerstvo zahraničných vecí v hodnote 3,4 milióna eur, ako aj zníženie rezervy predsedu vlády o milión eur, zlúčenie rezervy vlády a rezervy na realizáciu súdnych a exekučných rozhodnutí a ich zníženie o 50 percent, čo je asi 7,5 milióna eur.

Ďalšie peniaze ponúka znížením transferu štátu do Sociálnej poisťovne, čo by prinieslo 12,5 milióna eur. Počíta sa aj so znížením zamestnancov regionálneho školstva o pol percenta, čo prinesie asi 6,5 milióna eur. Dovedna tak Novotný ponúka 30,9 milióna eur.
 

Vyberte región